Hack-Thor - nyt kabinekoncept til Jenz flisbuggere

Hack-Thor - helt nyt kabinekoncept til flishuggere

På Agritechnica messen i Hannover tidligere på måneden præsenterede flishuggerproducenten JENZ sit største udviklingsprojekt igennem de seneste år: det nydesignede HackThor med et helt nyt kabinekoncept. HackThor kombinerer den fremragende økonomi fra en selvkørende JENZ flishuggerlastbil med et nyt og innovativt kabinekoncept, der for første gang er blevet udviklet udelukkende til flishugningsprocessen.

"Indtil nu har der været forskellige kabinevarianter på markedet for selvkørende flishuggere: lastbilskabiner med glas egnet til græsslåning, krankabiner eller tilpassede høstmaskinekabiner. På den anden side er der en række specialkabiner til andre køretøjer, såsom gravemaskiner, majshøstere og roehøstere. Det, der mangler, er flishuggerkabinen," siger Hans Heinrich Hermeier, administrerende direktør for JENZ GmbH og skaberen af HackThor. "For os opstod spørgsmålet derfor: Hvorfor har flishuggerførere egentlig ikke deres egen kabine? Fortjener de ikke en kabine, der opfylder deres præcise krav og behov? Det synes vi!" Resultatet blev HackThor.

Optimal synlighed og maksimal sikkerhed

HackThor fås med og uden kabineløftfunktion. I den hævebare "JENZ Skyview"-option har den en kabineløftefunktion med en højde på op til 4,70 m, en højde med perfekt udsyn til alle opsamlingskøretøjer. Forskydningen af kabinen øger også det anvendelige kranudsvingsområde. "Selvfølgelig er brugen af vores velkendte centriske aflæsning også mulig her," siger Hans Heinrich Hermeier. "Det betyder, at læsning foran også er muligt uden problemer."

Et gennemtænkt vindueskoncept med glas hele vejen rundt sikrer et 360-graders udsyn. Derudover giver buede vinduer i retning af arbejdsområdet et klart udsyn til skråninger og øger den maksimale kranrækkevidde - også takket være rattet, der i modsætning til Cobra-kabinen, forbliver i frontområdet af kabinen. "Det var særligt vigtigt for os at tilbyde en løsning til arbejde med særligt høje træstakke," siger direktøren. "Den klassiske, let fremadbøjede holdning hos flishuggerføreren, når han sidder i tidligere tilgængelige kabiner og skal fjerne træ fra høje bunker; dét er slut med HackThor." Specielt designede høje ruder muliggør en fri udsigt på op til over 10 meters bunkehøjde og sikrer et nyt sikkerhedsniveau. Yderligere sikkerhed tilbydes også af det nyudviklede belysningskoncept, hvor der er valgt optimale projektører til hvert arbejdsområde.

Tre-zoners koncept for maksimal komfort

Indvendigt har HackThor-kabinen et elektrisk svingbart sæde samt et "tre-zoners koncept". "Hele flishugningsprocessen består af tre faser: kørsel, flishugning, ventetid. Den faktiske flishugningsdel af processen tager meget mindre tid end mange antager," forklarer Hermeier. "Det tog vi højde for, da vi udviklede kabinen. Mens man kører på vejen, kræves der et højt komfortniveau, under flishugningen tæller et overblik over maskinen, træstamme og lastbilen, mens det i mellemfaserne handler om restitutionstid for føreren: Det tages der højde for med en særlig afslapningszone inklusive kaffemaskine, mikrobølgeovn og køleskab." Derudover er der andre højdepunkter såsom stemningsbelysning, lydsystem med subwoofer, 230 V spænding i kabinen, elektrisk sammenklappelige spejle og meget mere.

En stor vinduesflade kræver et gennemtænkt køle- og varmekoncept. Aircondition, sædekøling og afkobling af motor og kabine specielt udviklet til at sikre behagelige temperaturer om sommeren. Solbeskyttelse sikres via elektriske mørklægningsruder i taget. Ved lave temperaturer sikrer supplerende opvarmning, gulv- og sædeopvarmning behagelige arbejdsforhold.

Økonomisk og omkostningseffektiv ”on the road”

JENZ-ingeniørerne forblev tro mod konstruktionen på et lastbilchassis. "Brændstofforbruget mellem 35-50 liter / 100 km samt tophastigheder på op til 90 km/t er uovertruffen med hensyn til økonomi og effektivitet," siger Hans Heinrich Hermeier. Heller ikke off-road færdighederne bliver ofret, takket være landbrugsdæk og et fuldt funktionsdygtigt firehjulstræk. "Alt i alt kombinerer vi de økonomiske fordele ved lastbilchassiset med en nyudviklet kabine, der er perfekt skræddersyet til operatørens behov og dermed skaber en helt ny selvkørende oplevelse."

På Agritechnica er HackThor blevet præsenteret med en flishuggerenhed fra HEM 593-serien. I fremtiden planlægger JENZ også HackThor 583- og HackThor hybridvarianterne. Det selvkørende køretøj, der blev præsenteret som en prototype på messen, vil være tilgængeligt fra Q2/2025. 

Vær et skridt foran...