Den grønne udvikling i cementindustrien fortsætter.

Erfaringer fra CemTech MEA 2023

Mens cementindustrien i Europa længe har brugt ”alternative” affalds baserede brændsler (bl.a. SRF) til erstatning af fossile brændsler, så ser man nu også flere lande udenfor Europa begynder at starte projekter.

Det skyldes til dels de høje energipriser, men selv i Mellemøsten, som ellers har masser af billig gas og olie, begynder de at starte produktion af alternative brændsler. Alle vil med på den ”grønne bølge”, og gøre noget ved de stigende affaldsmængder, der ellers typisk bliver ”dumped” usorteret. I mangel af affaldsforbrændingsanlæg er cementovnen nok den bedste miljøløsning, da den brænder ved høje temperaturer på ca 1500 grader celsius, og der ikke er nogen efterfølgende giftig aske. Samtidig er cementovnens kapacitet enorm, 95 % af verdens ca. 4 mia. tons årlige cementproduktion ligger uden for Europa (EU).

Ud over alternative brændsler, er der også stigende fokus på alternative råmaterialer fra spild-produkter som aske og slagge, hvorved noget af clinkeren i cementen, og noget af cementen i beton’en kan erstattes af CO2 neutrale råvarer.

Med andre ord, integrationen af cement- og affaldsindustrien fortsætter og bliver globaliseret.

Vi regner med, at flere af projekterne beslutter sig for at skulle mellemlagre SRF’en, dvs. ballere det, og derfor skal bruge en balleåbner.

Konkret, har vi på konferencen fået nye balleåbner projekter at arbejde på i Asien og Afrika.

Vær et skridt foran...