Bæredygtighed kræver, at vi alle er med på vognen. Ikke kun os i de vestlige lande, men også den fattigste bonde i Afrika. FN´s mål om at tage hånd om planeten og alles velbefindende inden 2030 er et vigtigt skridt i den rigtige retning – et skridt som vi hos ReTec forpligter os til at bidrage til og være en del af.
For at kick-starte processen valgte ReTec derfor at tilmelde sig et ”Fra Verdensmål til Hverdagsmål” forløb, som Haderslev Erhvervsråd satte i værk i efteråret 2021. Forløbet gjorde det klart for styregruppen, at bæredygtighed starter ved det enkelte individ; uden et grundigt kig indad og med en vilje til at ændre vaner, holdninger og handlinger, kommer vi ikke fremad - hverken som leder eller som medarbejder, hverken i arbejdstiden eller i privaten.
Bæredygtighed er ikke kun sund fornuft; det er strengt nødvendigt, både ud fra et menneskeligt og et miljø- og klimamæssigt perspektiv. Det er de seneste tiders intense tørkeperioder og hedebølger, heftige brande og voldsomme oversvømmelser og storme et kraftigt fingerpeg om.
Disney og Pixar´s animerede film ”Wall-E” fra 2008 om den engang i en fjern fremtid menneskeforladte Jord, som flyder med højhusstore affaldsdynger, fordi man har været ligeglad og ignorant, visualiserer på fineste vis, at mennesket ikke længere har mulighed for at bo på Jorden, men er tvunget til at søge tilflugt på et rumskib i håb om, at planeten engang igen bliver beboelig. En lille robot på larvefødder presser kontinuerligt små baller af affaldet for at rydde op, og finder ved et tilfælde en enkelt og spinkel grøn plante, som skal vise sig at blive menneskehedens redning.
Især siden starten af 2020 er menneskeheden og hele vores civilisation og levevis blevet påvist som meget mere sårbar end man havde troet – og nok også mere sårbar end man har villet indrømme. Pandemien med nedlukninger, hobevis af syge og døende mennesker samt energikrisen med prisen på gas, el og helt almindelige dagligdags forbrugsvarer på himmelflugt belyser det på - desværre - klareste vis; Vores verden er sårbar, og dermed vores levevis. Det er derfor nu endnu mere vigtigt at passe på den eneste planet, som vi har, og bæredygtighed er vejen frem.
ReTec arbejder med løsninger til affaldshåndtering. Affald er nu ikke længere noget, som man ”bare” skal af med ligesom ved Wall-E, men en ressource, som kan og skal udnyttes. Vores vision om at tilbyde rentable løsninger til vores kunder bidrager ikke kun til, at kunden får en maskine eller et anlæg, som overholder kundens krav til f.eks. kapacitet og output og dermed løser et umiddelbart behov, men bidrager også til på den lange bane at gøre det til en gavnlig og økonomisk fordelagtig løsning for deres virksomhed. Det bliver med andre ord ”sjovt” at recycle og genanvende.
Ordet ”bæredygtighed” blev første omgang omtalt i 1987 i Brundtlandrapporten, hvor det blev defineret som:
”At skaffe menneskene og miljøet det bedste uden at skade fremtidige generationers mulighed for at dække deres behov”.
Ud fra dén definition er kloden allerede langt bagud; Earth Overshoot Day rykkes hvert år tidligere og tidligere frem. I 2022 var den f.eks. 28. juli, mens det her i 2025 var d. 19. marts, at vi har opbrugt alle jordens biologiske ressourcer, som bliver produceret i dét år – og ikke d. 31. december eller senere, som det ideelt set bør være. Vores overforbrug er voldsomt.
For vores børns og børnebørns fremtid, har vi derfor valgt at tage verdensmålene til os og arbejde med dem. Den fremtidige generation er dog ikke den eneste faktor, som vi har haft in mente (om end den er betydelig), da beslutningen om arbejdet med verdensmålene blev taget. Hensynet til flere led i værdikæden spiller også ind:
Her hos ReTec ønsker vi at give alle vores interessenter et indblik i vores intentioner, ønsker og handlinger samt vores fremtidige planer indenfor de 17 Verdensmål. Derudover er det vores forhåbning, at vi sammen med andre virksomheder, institutioner og personer kan bidrage positivt til et øget fokus på bæredygtighed samt hvad de 17 Verdensmål står for og arbejder hen imod.
Forløbet med Haderslev Erhvervsråd viste styregruppen, at der er udvalgte verdensmål, som vi i første omgang vil fokusere på, fremfor andre verdensmål. Ved nærmere eftertanke viste det sig også, at vi allerede arbejdede med disse verdensmål uden, at der tidligere var blevet sat ord på det, altså at vi allerede ”gjorde noget godt”. Derudover viste det sig, at der med disse verdensmål også her var størst mulighed for at ”gøre det bedre” og samtidig også her, hvor der var udfordringer. For os var det derfor nærliggende at koncentrere os om nedenstående fire verdensmål:
Verdensmål 3: Sundhed og Trivsel
Verdensmål 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst
Verdensmål 12: Ansvarlig forbrug og produktion
Verdensmål 17: Partnerskaber for handlinger
Det er vigtigt at pointere, at vi ikke fravælger de øvrige verdensmål, blot at vi prioriterer disse fire, da de for os, især her i startfasen, er nemmere at forholde sig til og sætte ord og handlinger på. Det er også vigtigt at informere om, at vi down-sizer skalaen, så den ikke er på globalt plan, men at den derimod er på virksomheds niveau. Vi vælger dermed at sætte de 17 Verdensmål i et mere lokalt og "nede på jorden" perspektiv end den oprindeligt er tiltænkt fra FN´s side.
Læs mere i magasinet "Fra Verdensmål til Hverdagsmål" fra Haderslev Erhvervsråd, hvor vores mål og handlinger synliggøres yderligere.
Som yderligere et led i processen har vi i 2023 gennemført et forløb ved Dansk Industri ved navn Klimaklar Produktionsvirksomhed, som har til formål at styrke vores vækst og konkurrenceevne gennem CO2-beregning, klimastrategi og klimakommunikation. De første CO2-beregninger fra 2023 viser et stort forbrug i scope 3 (99,10 %), og dette skal vi have kigget ind i, og se hvordan vi kan få reduceret. Til både dette formål og for at komme videre med verdensmål 12 er vi derfor i 2024 gået i luften med et nyt ERP-system, som bl.a. skal hjælpe os med at producere vores maskiner og anlæg mere effektivt og samtidig kunne foretage CO2-emmissionsberegninger på vores egne ReTec-varer.