Robotsorteringsanlæg hos Carl F

Vinddrevet robotsorteringsanlæg

ZenRobotics har leveret et affaldssorteringssystem til Carl F i Malmø. Det vinddrevne robotsorteringsanlæg har været i drift siden februar og er det første af sin slags i Sverige. Det forventes at investeringen i robotsorteringsteknologi vil øge genindvindingen med 12.000 tons pr. år.  

 Affaldssortering sker med vindenergi

Affaldshåndteringsselskabet Carl F er et visionært familieejet selskab, hvis historie går mere end 129 år tilbage. I deres ånd har de formået at udvikle mere bæredygtige forretningsgange, for at minimere fodsporene i deres affaldssorteringsprocesser. I 2013 opsatte virksomheden en vindmølle, som producerer strøm til genbrugspladsen.

”Vi er konstant på udkig efter mere effektive metoder og hertil passer affaldssorteringssystemet fra ZenRobotics perfekt. Den fritstående proces giver os mulighed for en meget effektiv affaldsseparation og robotterne klarer også natarbejdet,” forklarer Carl Fredrik Jönsson, fjerde generation i familieforetaget.

Ifølge Carl Fredrik har udviklingen i affaldsindustrien været langsom og mange synes at være tilfredse med denne status quo. Virksomheden mener, at der er alt for meget affald i Sverige, som går til forbrænding, og ønsker derfor at genvinde mere genanvendeligt affald, som ellers ville være gået til spilde.

”Vores mål er at genvinde op til 25 % mere af det affald, vi behandler. På årsbasis er det 12.000 tons ekstra materiale, som kan blive genbrugt”, præciserer Carl Fredrik.

Vil du vide mere om robotsortering fra ZenRobotics? Så se mere på siden her

Effektiv robot genkender løbende flere fraktioner

Maskinen fra finske ZenRobotics har været i drift i et par måneder og sorterer metal, træ, plast og sten. Robotsorteringen er i drift 18 timer i døgnet, og maskinens to arme kan gøre op til 4.000 pluk i timen. Dette er næsten 6 gange så meget som et menneske kan klare.

Robotten udvikler sig konstant og dens unikke software gør, at den kan trænes til at genkende nye fraktioner. Dette giver en mere optimeret affaldssortering, hvor flere fraktioner kan sorteres samtidig. Denne form for fleksibilitet har ikke tidligere været tilgængelig i affaldssorteringsbranchen. Sorteringen har dog ikke kun bragt fordele til Carl F. Den øgede genanvendelsesprocent har også givet virksomheden nogle udfordringer.

“Det er positivt problem, men vi har fået meget mere rent materiale ud, end vi kunne drømme om. Vi sorterer mest plast fra og her har vi svært ved at finde afsætningskanaler, fordi der findes så mange forskellige typer og kvaliteter”, fortæller Carl Fredrik.

Carl F har investeret 18 millioner SEK i anlægget, som er ZenRobotics ottende robotsorteringsanlæg i verden. “Vi konkurrerer med landsdækkende giganter, som omsætter for flere milliarder og derfor vi skal hele tiden tænke nyt. Hvis vi ikke er nr. 1, er det svært at vinde markedsandele”, slutter Carl Fredrik Jönsson.

Miljøvenligt anlæg

Installationen i Malmø er unik, da den er drevet af virksomhedens egen vindmølle for at reducere miljøpåvirkningen. Det er et perfekt eksempel på en enkel og endnu effektiv sorteringsproces for blandet bygningsaffald fra nedbrydning og affald fra erhverv- og industri. Teknologien gør det muligt at drive affaldsbehandlingssystemet med både sol- og vindenergi.

Potentialet er stort – rigtig stort

”ZenRobotics Recycler er verdens første affaldssorteringssystem med robotteknologi, som muliggør en fleksibel og automatiseret affaldssortering selv i mindre perspektiv. En installation som den i Malmø er et fantastisk eksempel på, hvordan du kan opbygge et automatiseret affaldsbehandlingssystem, hvor du øjeblikkeligt ser fordelene med minimale driftsomkostninger”, forklarer Thomas Jessen, adm. direktør hos ReTec Miljø og fortsætter:

”I Danmark oplever vi også en stigende interesse for alternative sorteringsmuligheder i forhold til de traditionelle metoder som sortering med tromle- og vindsigter. Det er spændende, for som de har erfaret hos Carl F, er potentialet indenfor genvindingen rigtig stort.

Her kan du se en video med opbygningen af anlægget hos Carl F.

Vær et skridt foran...